[qrpcat] El sant graal dels VFO?

Miquel Bohigas miquelbohigas a yahoo.es
dim des 18 16:47:45 CET 2018


 Hola a tots.
M'he llegit l'article del VFO. El circuit m'interessa i de ben segur que el provaré, sobretot per la seva simplicitat, però trobo que l'autor presenta un gran optimisme, que em recorda tots els articles quan parlen del VFO de cadascú.
Personalment he provat molts VFO (sempre per aplicacions en SSB i CW, per suposat) i després de molts disgustos he arribat a la següent conclusió. Si el circuit está ben plantejat, (vull dir que no hi hagi excés de realimentació, que els condensadores siguin NP0, o que la càrrega aplicada sigui raonable). l'estabilitat de freqüència dependrà, sobretot, de la temperatura de la bobina. Això vol dir que si el VFO es troba tèrmicament estable, serà estable en frequència per a les aplicacions clàssiques de radioficionat. En això venen les constatacions divertides. Per exemple, un de nosaltres té l'equip en una habitació de la casa on hi ha calefacció, i poques fonts de calor properes, aleshores el VFO serà molt estable, que tens l'equip en un garatge fred i engegues una estufa potent, aquell VFO patinarà fins arribar a l'equilibri tèrmic. No cal dir què passa si t'agraden els equips a vàlvules (com a mi).... argggg...
Torno a repetir que parlo per les meves experiències. en això, un dia vaig restaurar un Heathkit clàssic A VALVULES...!, i el VFO era super estable, molt millor que qualsevol que hagués jo fet. Estava desesperat. El detall és que el VFO ja era a FET (no a vàlvules), I ESTAVA MOLT BEN COMPENSAT EN TEMPERATURA. Vaig descobrir que el secret era que estiguessin ben compensats. I això seria tema per un altre fil. No és fàcil.
L'anecdota. Jo he arribat a fer cambres tèrmiques amb regulador, i desenvolupar bobines amb nucli de quars, que té un coeficient de dilatació baixíssim. En "sèrio".
MiquelEA3HTV


    En martes, 18 de diciembre de 2018 11:46:12 CET, <ea3ert a qrp.cat> escribió:  
 
 Hola llista,

Per casualitat he arribat a la página de SV3ORA on, entre d'altres 
moltes coses, hi ha l'esquema del MiniVFO [http://qrp.gr/minivfo/].
Si aquest circuit acompleix el que promet pot ser una bona alternativa 
als sistemes digitals (DDS...)

A veure qui és el primer que el construeix.


73's de Toni, EA3ERT


_______________________________________________
Qrpcat mailing list
Qrpcat a qrp.cat
http://qrp.cat/mailman/listinfo/qrpcat_qrp.cat
  
-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://qrp.cat/pipermail/qrpcat_qrp.cat/attachments/20181218/a748866e/attachment.html>


Més informació sobre la llista de correu Qrpcat