[qrpcat] Operació en portable

RAUL MARTINEZ PUEBLA rmartinez a ub.edu
div set 19 13:08:54 CEST 2014


Tinc el 817ND, i la bateria em dura una mitja hora. Crec que és de 1400mAh.

De moment, el que he fet ha estat comprar-me una bateria de plom de 5A, amb la que espero poder gaudir d'un parell d'hores de transmissió (crec que consumeix 2 A en transmissió).

L'he posat a un carregador que dóna un màxim de 1800 mA, però no sé amb quina corrent carrega la bateria. L'hi hauria d'haver posat el tester abans de carregar-la. De fet, la vaig tenir 10 hores carregant-se i no va acabar, i no vaig voler deixar-la tota la nit carregant-se, de manera que avui faré alguna prova més. És el que passa amb els carregadors aquests que no tenen res més que un LED que s'apaga quan acaba la càrrega, que no saps ben bé què està fent, però si en 10 hores no la va acabar de carregar, suposo que el trasto és llest i la carrega amb poca corrent.

He vist aquests packs de bateria, carregador i panell solar, però com que necessitava una solució d'urgència per demà, amb aquesta bateria ja faig.

Jo tinc el problema de les hèrnies cervicals, per les que no puc carregar gaire pes. Aquesta bateria que m'he comprat està, per a mi, al límit de la portabilitat. Si necessito més, ja investigaré això dels panells solars, però sempre tenint en compte el factor pes.

Hi ha una web:

http://www.ka7oei.com/ft817pg.shtml

totalment dedicada al FT817, amb una secció anomenada "Operant el FT817 des d'altres tipus de bateries" que és força entretinguda.


Raúl
EA3HLF

-----Mensaje original-----
De: Qrpcat [mailto:qrpcat-bounces a qrp.cat] En nombre de ea3ert a qrp.cat
Enviado el: divendres, 19 / setembre / 2014 11:07
Para: Llista QRP.CAT
Asunto: Re: [qrpcat] Operació en portable

>
> Jo ara tinc  el dubte de què comprar-me per operació mòbil. Aquest cap
> de setmana no crec que pugui muntar la parada a prop del cotxe, de
> manera que em caldrà una bateria per al FT817, la que porta de sèrie
> em dóna per mitja horeta (si arriba).

Tens el 817 o el 817ND? La bateria no és la mateixa.

Havia pensat en una de
> plom, de 7A, però tampoc tinc amb què carregar-la.

En bateries de plom tinc experiència i no hi ha problema per carregar-les amb una font d'alimentació estabilitzada normal.

La teoria és que el corrent de càrrega no ha de superar 1/10 de la capacitat de la bateria. P.e. una bateria de 7AH com a màxim s'hauria de carregar a 700mA. Com no hi ha cap problema per carrgar-la a menys corrent, el procediment que utilitzo és connectar la bateria a una font estabilitzada variable de com a mínim 14 volts.  Alerta però: si la tensió de la bateria és superior a la de la font pots fregir-la!
Medeixo la tensió en buit de la bateria i ajusto la font lleugerament per sobre (Bateria 11,8 font 12V) per assegurar-me que fluirà corrent de la font a la bateria i no a l'inreves. Connecto la font ja encesa a la bateria amb un amperímetre en sèrie (el tester serveix) i vaig augmentatnt la tensió lentament fins que el corrent és de 500mA. Cada tant temps miro el corrrent (que ha d'anar baixant conforme la bateria es carrega) i vaig augmentant la tensió. Quant a 14 volts el consum ja és mínim la dóno per carregada. El procediment és pedestre però funciona.

Coses importants:
- Que no passi MAI corrent de la bateria a la font!
- Que la font tingui suficient capacitat de corrent per fer 1/10 de la bateria.
- Que el corrent de càrrega no passi de 1/10 de la capacitat de la bateria.
- Que un cop carregada es desconnecti la bateria de la font per no sobre-escalfar-la

En general les bateries de plom són força tolerants a sobrecorrents, escalfacments i maltractes diversos.

> Altra cosa que m'estic mirant són els PowerBank aquests que són de
> Liti. N'hi ha algun de 12v amb capacitats de fins a 10Ah que fan bona
> pinta... Carets, això sí.

Hi han coses molt interessants que agrupen bateria, carregador i panell solar en una peça.

Una cosa intermitja són els packs de bateries LiPo per radio-control.
Especialment en aeromodelisme interessa una gran densitat d'energia per a estalviar pes. En tot cas, les bateries LiPo són perilloses i cal tractar-les amb respecte. La única manera segura de carregar-les és amb un carregador específit pel tipus de bateria i capacitat.

Per això en un post anterior diferènciava entre tipus d'operació portable. Pel tipus 2 una bateria de plom estanca (del tipus utilitzat a les alarmes o sais) és perfectament viable. Generalment pots obtenir-les gratis ja que les companyies d'alarmes rutinàriament cada x anys canvien les bateries encara que estiguin en bon estat. La meva va sortir d'aquí. Pel tipus 3 (motxiller) les LiPo amb panell solar són insubstituïbles, per pes, capacitat i durada.

Si voleu llegir més coses sobre el 817 (en anglès) podeu entrar al grup de Yahoo dedicat a aquesta bestioleta.
Es un gurp molt actiu i es reben més de 10 missatges al dia, quedeu advertits. [http://groups.yahoo.com/group/FT817/join]

73's de Toni_______________________________________________
Qrpcat mailing list
Qrpcat a qrp.cat
http://qrp.cat/mailman/listinfo/qrpcat_qrp.cat


Aquest correu electrònic i els annexos poden contenir informació confidencial o protegida legalment i està adreçat exclusivament a la persona o entitat destinatària. Si no sou el destinatari final o la persona encarregada de rebre’l, no esteu autoritzat a llegir-lo, retenir-lo, modificar-lo, distribuir-lo, copiar-lo ni a revelar-ne el contingut. Si heu rebut aquest correu electrònic per error, us preguem que n’informeu al remitent i que elimineu del sistema el missatge i el material annex que pugui contenir. Gràcies per la vostra col·laboració.

Este correo electrónico y sus anexos pueden contener información confidencial o legalmente protegida y está exclusivamente dirigido a la persona o entidad destinataria. Si usted no es el destinatario final o la persona encargada de recibirlo, no está autorizado a leerlo, retenerlo, modificarlo, distribuirlo, copiarlo ni a revelar su contenido. Si ha recibido este mensaje electrónico por error, le rogamos que informe al remitente y elimine del sistema el mensaje y el material anexo que pueda contener. Gracias por su colaboración.

This email message and any documents attached to it may contain confidential or legally protected material and are intended solely for the use of the individual or organization to whom they are addressed. We remind you that if you are not the intended recipient of this email message or the person responsible for processing it, then you are not authorized to read, save, modify, send, copy or disclose any of its contents. If you have received this email message by mistake, we kindly ask you to inform the sender of this and to eliminate both the message and any attachments it carries from your account. Thank you for your collaboration.


Més informació sobre la llista de correu Qrpcat