[qrpcat] Antenes per pescar-hi ones

shekina1 a orange.es shekina1 a orange.es
dim des 9 00:21:33 CET 2014


Amic Raúl, 
A la vista del teu escrit voldría fer una puntualització perquè veig que és freqüent anomenar antenes de fil llarg a coses que no ho son. Una ANTENA DE FIL LLARG, per definició, és aquella la qual longitud és, com a mínim, DUES O TRES VEGADES la longitud d'ona de la freqüència utilitzada. En el teu cas, un fil de 7 m de longitud no és en absolut un fil llarg per a les freqüències de 3,5 a 28 MHz, en tot cas és una antena vertical, que no per això deixa d'anar bé. En Luis del Molino, EA3OG te alguns articles escrits sobre elles.

Respecte al UNUN, no et cal emprar toroide T-200 si has de treballar en QRP. Amb un T-68 en tens prou, fins i tot encara que treballis amb 20 W. I per bandes altes (>10 MHz) millor els toroides /6 (grocs) que els /2 (vermells)

No sé si he pogut ser d'ajuda o m'he "entrometido"

Salutacions,

Lluís, EA3WX

Enviado desde mi iPad

> El 08/12/2014, a las 22:02, "Raul Martinez" <rmartinezpu a gmail.com> escribió:
> 
> Bon dia, tarda o nit:
>  
> Fa uns dies em vaig firar una canya de pescar de fibra de vidre i un suport per fer-me una antena de fil llarg (tot el que dóna la canya, uns 7 metres). Vaig inspirar-me en la canya de pescar de l’amic Toni, EA3ERT, que vaig fer servir el dia de la trobada al Castell de Montesquiu. Encara que només vaig treure una afonia (el QRP és el que té), em va agradar força la simplicitat del disseny i la portabilitat i lleugeresa del muntatge. Bé, inspirar-me, el que es diu inspirar-me... són la mateixa canya i el mateix suport, comprats al Decathlon.
>  
> No recordo ben bé els detalls, per això li vaig demanar a Toni. Didàctic com sempre (i no és pas conya), em va recomanar que ho fes extensiu a tota la llista: d’una banda puc rebre molta més informació, no pas només la seva opinió, i d’altra banda tothom la pot rebre, no només jo.
>  
> El muntatge elèctric de l’antena seria: UN-UN 4:1 a l’entrada, i de la seva sortida els radials i el fil llarg. La potència que faré servir és QRP. La teoria diu 5 watts, però sempre està la temptació de fer-la servir amb més potència, encara que no crec que mai passi dels 20 watts. Les bandes d’operació.... de 10 a 40m, encara que crec que, sacrificant el rendiment, es pot fer servir a 80 metres.
>  
> El dubte que tinc és, principalment, el UN-UN: quina ferrita faig servir (material, diàmetre). He trobat una web:
> http://www.iz1dff.com/progetti/canna_da_pesca_en.html
>  
> on recomanen un toroid Amidon T200/2... d’aquests no en tinc... abans de posar-me a comprar per Internet com un boig, volia contrastar opinions amb vosaltres.
>  
> Altre dubte seria la mida dels radials. Sobre el nombre de radials tinc clar que, quant més hi posi, millor. Però la seva mida dependrà de la banda, de manera que s’ha de trobar una solució de compromís que funcioni bé a totes les bandes, en major o menor grau. Però això suposo que ho trobaré amb “assaig i error”.
>  
> Hala, a veure que us sembla:
>  
> 
> Raúl
> EA3HLF
> _______________________________________________
> Qrpcat mailing list
> Qrpcat a qrp.cat
> http://qrp.cat/mailman/listinfo/qrpcat_qrp.cat
-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://qrp.cat/pipermail/qrpcat_qrp.cat/attachments/20141209/06fd4ffb/attachment.html>


Més informació sobre la llista de correu Qrpcat